exploradores

viernes, 6 de septiembre de 2019

ANTICIPACIÓ DEL TREBALL SETMANAL. HORARI PER A L'AULA.

Un dels aspectes que més m'ha preocupat al llarg dels anys és el de tranquilitzar els menuts deixant-los clar quines coses van a passar al llarg de la jornada escolar. Xiquets i xiquetes necessiten saber què va a passar per sentir-se segurs i, a més, sempre pregunten quan anem a fer tal o qual cosa. Abans gastava un panell on cada activitat que ocorria a la setmana era representada per dibuixos molt bonics, però a mesura que he anat formant-me i treballant amb alumnat amb dificultats de comunicació, més específicament amb alumnat amb TEA, vaig considerar oportú elaborar un horari d'aula on en lloc de dibuixos es gastaren els pictogrames. El llenguatge de pictogrames no sols ajuda a l'alumnat amb TEA, sino que facilita molt la comprensió a tot l'alumnat. A més estem ensenyant-los un altre sistema de comunicació i com que els pictogrames triats són una proposta de l'organització ARASAAC i, per tant, són utilitzats de manera consensuada en molts espais, unifiquem la manera de comunicar-nos en tots els entorns.

Al nostre centre, quan vaig arribar, hi havia una proposta de marcar cada dia de la setmana d'un color, de manera que l'alumnat que encara no llig o amb dificultats comunicatives, pot associar un determinat color al dia de la setmana, sent una gran ajuda per comprendre el pas del temps durant la setamana, així com ubicant les diferents activitats que van a ocorrer al llarg dels dies. Per exemple, poden associar: el dia de color roig farem vesprada internivell i anem a una altra classe, el dia blau s'acaba el cole i no tornem fins el roig, etc.

 Així, la proposta d'horari d'aula incorpora tant els colors per a la setmana, que al nostre centre s'utilitza a totes les aules per igual, i els pictogrames. 

Vos deixe una imatge per comprendre millor la idea.

Esperant que siga d'utilitat.

Nota: el meu panell d'horari està col.locat sobre una pissarra de suro, per tal que siga mòbil i puga adaptar la seua utilització als diferents espais on estem. 



1 comentario: