He estat fent un curset al que he aprés moltes coses, algunes de les quals ja estem posant-les en pràctica a la meua escola.
Avuí parlaré de l'assemblea, eixe espai de temps que tots coneguem i que utilitzem per realitzar diverses rutines, però, a més a més, és un moment educatiu al qual hem de deixar parlar els xiquets, per tal que desenvolupen la seua expressió oral; i no és prou dir bon dia, passar llista, cantar cançons. Hem de treballar l'expressió oral facilitant diferents situacions d'aprenentatge. així, tal i com ens ha ensenyat Mª del Mar Romera, dins l'assemblea podem diferenciar dos parts: rutines i projectes.
Podem treballar diversos projectes cap de setmana, protagonista de la setmana, oficis de la família, mascota viatgera, programa d'intel·ligència emocional, entre d'altres.
Nosaltres hem començat a treballar el cap de setmana i el programa d'intel·ligència emocional.
CAP DE SETMANA: cada divendres, els alumnes porten a casa un full per treballar amb la família. han de dibuixar el que han fet el cap de setmana, mentre que la família escriu què és allò que els xiquets han dibuixat. En arribar a classe el dilluns, els xiquets ixen davant els seus companys a explicar què és allò que han fet i que han dibuixat. Qui no porta la tasca no participa, però no se'l castiga.
TALLER D'INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL: l'escola ha de crear persones i desenvolupar estratègies per viure en societat en els xiquets. Moltes voltes ens oblidem d'açò i ens centrem en l'adquisició de coneixements culturals mitjançant el treball de projectes, fitxes, etc. És molt important en el desenvolupament dels éssers humans com a persones psicològicament equilibrades, treballar les diverses emocions i sentiments, per poder identificar-les. Les persones tenim emocions que són interpretades per la ment, donant lloc als sentiments. Eixos sentiments ens fan reaccionar d'una determinada manera davant diverses situacions de la vida quotidiana.
Els xiquets que arriben a l'escola, tenen grans canvis d'humor, variabilitat en les seues emocions i sentiments, però no són capaços d'identificar-les i establir relacions entre la seua conducta i les emocions i sentiments. hem d'ensenyar-los quines són les diferents emocions que podem tindre, els sentiments que desemboquen i les reacions que pode tindre, per tal que ells siguen capaços de poder controlar la seua conducta.
Partim del fet que no hi ha cap emoció ni sentiment negatiu, ja que aquesta valoració ve donada per la nostra cultura. Tots tenim dret a sentir totes les emocions que existeixen i no per això som menys vàlids. Ara be, quan un xiquet està trist o enfadat, pot sentir-se infravalorat, impotent, incapaç i reacionar de manera violenta. És eixa reacció la que ha de controlar, però per a poder fer-ho, primer ha de conéixer quina emoció està experimentant, comprendre's a si mateix i això només serà capaç d'arribar a fer-ho si al llarg de la seua vida obté una formació en emocons i sentiments: alfabetització emocional.
A l'aula dediquem un dia de l'assemblea a treballar les diferents emocions, mitjançant imatges i fotografies, al voltant de les quals conversem. Aquest programa ens queda incomplet, ja que encara estem aprenent a portar-lo a la pràctica. oc a poc aniré afegint més idees de les que ens ha mostrat Mª del Mar.